A veganizmus mozgalom

2023.01.30. | A szerző: Pap Mária, Életmód És Egészség, Gasztro

Vegán sikereket hozott 2022

Vegán életmódra váltani ma már nem elszigetelt, szimplán egyéni döntés. Lépésünkkel egy világméretű mozgalom tagjaivá válhatunk. Ha nem is leszünk egy csapásra állatbarát aktivisták, érdemes megismerkedni azokkal az eredményekkel, melyeket a mozgalom mára már elért. A teljesség igénye nélkül a prove.hu, a Veganuár hazai szószólójának összeállításából válogattunk.

Nincs többé élvedarálás Olaszországban

A mozgalom 2022-ben elérte egyebek mellett, hogy az olasz képviselőház jogszabállyal tiltotta be az tojásipar számára az egyébként haszontalan, azaz profitot nem termelő kiskakasok élve darálását.

A másik eredmény, hogy a BMW-csoport mostantól vegánbőr üléshuzattal és kormánykerék-borítással is kínál autókat.

A veganizmus teret nyer a fesztiválokon és a gyorséttermekben

2022-ben nagy sikerrel kínálták és fogyasztották a vegán halászlét a Szegedi Halfesztiválon. A szegedi és környékbeli aktivisták fantasztikus ötlete odavonzotta a húsevő embereket is, akik igen csak meg voltak elégedve az eredménnyel. Ha már a gasztronómiai fesztiváloknál tartunk, 2022-ben a müncheni Oktoberfest is komoly vegán kínálatot vonultatott fel. A csülök- és virslievő bajoroknál is hódít tehát az etikus szemlélet.

2022-ben kizöldültek a Burger King éttermek – a gyorsétteremlánc egyre több nagyvárosban (Bécs, London, Lisszabon) kísérletezik a húsmentes, tisztán növényi alapú menüvel. Magyarországon is elérhető már a húsmentes Whopper, ami természetesen majonéz nélkül fogyasztandó. Ugyanakkor a párizsi Disneyland is tisztán növényi ételekkel egészítette ki a kínálatát, a hagyományos ételek nagy részét tisztán növényi verzióban is az étlapon tartják a park egész területén.

Vegán sportolók a csúcson

Tavaly először jutott fel vegán hegymászó a világ tetejére. Az Everest csúcsán Prakriti Varshney, az öt éve vegánként élő, indiai sportolónő járt. Ebben a cikkben bővebben olvashatsz a teljesítményéről. https://prove.hu/mount-everest-vegan-hegymaszo-prakriti-varshney/

Ha már a sportolóknál tartunk: A legutóbbi wimbledoni férfi döntő volt a tenisz történelmének első százszázalékosan vegán döntője, ugyanis két növényevő csapott össze a pályán. Míg Djokovic az egészsége és a sportteljesítménye érdekében váltott növényi alapú étrendre, addig a fenegyereknek tartott Kyrgios teljes mértékben az állatok iránti tisztelete jeléül.

A pápa is a húsfogyasztás mérséklésére int

Még Ferenc pápa is a húsfogyasztás csökkentésére biztatta a fiatalokat Prágában, az EU ifjúsági konferenciájának címzett levelében. A kevesebb hús fogyasztása hozzájárul ugyanis a környezet megóvásához – tartja a katolikus egyházfő.

Rákellenes növényi étrendről, méhbarát mézről, állatorvosi műegerekről, a libamáj őkirályi betiltásáról és a világ első vegán hegedűjéről is olvashatsz a prove.hu teljes cikkében, melyet itt tudsz elérni.

A legjobbkor.hu tavaly ilyenkor született első tétova vegán cikkét pedig itt találod.

NÉVNAPOK

Izabella és Dalma

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!