Válás késői korban – érzelmi és anyagi megfontolások

2023.10.30. | A szerző: Pap Mária, Család, Életmód És Egészség

A válás elhatározása érettebb korban nem könnyű döntés, hiszen magában hordozza az elmagányosodás veszélyét. Ezért érdemes átgondolni a lehető legjobb, legkevésbé fájdalmas megközelítést.

A fogyasztói társadalomban a házastárs is könnyebben lecserélhető. Magyarországon a statisztika szerint a válások aránya 42 százalék. A válással végződő frigyek átlagos hossza 13 év. Ennyi idő alatt elfáradhat, kiürülhet a leglángolóbb kapcsolat is, és ma már nincs közvetlen anyagi kényszer az együttmaradásra.

Bár a legtöbb házaspár a negyvenes évei közepén válik el, mára forradalma lett a későbbi korban elhatározott, „szürke” válásnak is. Ősz fejjel az ember „kinőheti” a házastársát, kulturális igényeik eltávolodhatnak egymástól. Bármily kegyetlen, van, aki ekkor döbben rá, hogy a saját normái szerint szeretné élni az életét, és nem egy „elefántot” kerülgetni többé a saját életterében.

Megfontolt válás

Ha valaki későbbi életében a válást fontolgatja, vagy szembesül vele, nehéz lehet pontosan tudni, hogyan tovább. A házasság egy nagyobb egész, mely túlmutat két emberen, ezért első pillantásra komoly teher elviselni.

A nagy utazások mindig az első lépéssel kezdődnek, de amikor válásról van szó, ennek a lépésnek a milyensége nagyon nem mindegy. Ahol elkerülhetetlennek tűnik a válás, ne törekedj arra, hogy egyedül boldogulj!  Az ügyvéddel folytatott konzultáció létfontosságú kezdeti lépés annak biztosítására, hogy egy külső szemlélő, aki tapasztalt szakember feltárja és képviselje az érdekeidet. Minimalizálni érdemes a kockázatot, hogy az érzelmeink döntsenek helyettünk.

Vagyonmegosztás

A válásnál a fő megfontolás, hogy amennyire lehet, további létezésünk anyagi oldalról is biztosítva legyen, „egészként” jöjjünk ki a kapcsolatból. A jogi eljárás azért van, hogy segítsen szétválasztani a közös élet során összegyűjtött javakat. Ez igen megterhelő folyamat lehet, különösen ha egy közösen lakott ingatlanról van szó. A mindkét oldali személyes vagyontárgyak pontos leltára átláthatóbbá, talán könnyebbé teheti a folyamatot, de a fájdalmas találkozások és kompromisszumok elengedhetetlenek lesznek.

Család

A „szürke válás” egyik előnye, hogy az érintett gyermekek valószínűleg már felnőttek – ezzel teljesen eltávolítva a folyamatból a gyermekfelügyeleti joggal kapcsolatos aggályokat. Ez egy anyagi és érzelmi „áldás”, hiszen fiatalabb korban a legtöbb válási vita épp a gyermekek elhelyezése és felügyelete körül tud beragadni. Ugyanakkor a gazdasági megfontolásból vagy pusztán kényelemből a szülőkkel együtt élő felnőtt gyermek(ek) mégis csak megnehezítheti(k) a helyzetet.

Mentális egészség válás után

Függetlenül attól, hogy mennyire indokolt vagy akár felszabadító egy esetleges válás, mindenképp súlyos terhet ró az érzelmekre. A szorongás és az átmeneti depresszió, egyfajta gyászfolyamat megélése, nem különleges és nem szégyellni való jelenség. Ezért fontos, hogy ne maradj egyedül, vedd körül magad családdal, barátokkal. Ha sikeresen megküzdesz az érzelmi terhekkel, akkor új emberként, pozitív hittel vághatsz neki következő életszakaszodnak.

A bejegyzés a silvermagazine cikke felhasználásával készült.

További cikkeink életmód és egészség témában.

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!