Tengeri túra, kalandozás Albániában

2022.12.14. | A szerző: Dedák Angéla, külföldi úticél, Utazási tippek

Tengerparti nyaralásaink egyik rendszeres programja, hogy hajóval is felfedezzük a környéket.

Az albán tengerpartról nagyon sok jó ajánlatot olvastunk, ezért Sarandát választottuk egy utószezoni nyaralásnak. Innen indultunk egy Vitoria nevű kiránduló hajóval egész napostengeri  túrára.https://www.visitsaranda.net/see/saranda-beach/

15 euro, nagyon csekély összegnek tűnt, 4 partszakasz meglátogatásáért cserébe.

Az első látványosság egy sziklaképződmény a Kepi i Qefalit volt, 11 km-re Sarandától. A sziklákat évszázadokon át a tenger hullámai formálták, alakították gyönyörű rajzolatot adva a köveknek.

Tovább hajózva több csalogató kis öblöt is láttunk, melyek partjai fehéren csillogtak a napsütésben.

Kroreza a „szűz part” volt a következő megállónk, ahol megismerhettük a tenger igazi színjátékát,  a világoskéktől a fekete árnyalatig.

Elérhető célpont csak a tengeren át

Kroreza beachre nem vezet út, csak hajóval lehet eljutni, hegyóriások veszik körbe.

Nyaranta a partszakasz megtelik a kiránduló hajókkal. A háromárbocos kalózhajók igazi élményt nyújtanak a kalandos regények kedvelőinek, de voltak itt a Missisipi folyó gőzös hajóira emlékeztető egyemeletes vízinagyságok, majd végül a kisebb privát túrákat ajánló motorcsónakok.

Kroreza fehér, aprókavicsos partjáról látni a végtelen tengert. A turistaparadicsommá vált helyen néhány hangulatos étterem és bár gondoskodik az egész napos szolgáltatásról. Láttuk, hogy a mi hajónk is hozta az utánpótlást (jég, műanyag flakonokban a kagylók és olivabogyók).

Kétórás ottlétünk után a hullámok jócskán megnőttek és a szél is, ezért a következő csendesebb öbölbe indultunk a hajóval.

Ekkor kezdődtek csak az izgalmak!

A hajónk mellett lévő 20 fős motorcsónak nem bírt a hullámokkal és csak az utasok fele tudott a hullámok miatt felszállni a csónakba, a második csoportért már nem tudtak visszajönni a part közelébe. A lemaradt túrázók között volt ám nagy rémület, kiabálás. Végül a mi „nagy” hajónk segített a parton rekedt utasokon. Mire mindenki elhelyezkedett a taton és Saranda felé indultunk a következő beachre a hullámok már a Vitorát is dobálták. A kis motorcsónak hősiesen küzdött mögöttünk, majd az egyik csendesebb öbölnél szem elől tévesztettük.

A program szerint lehorgonyoztunk a következő állomásunknál a Kakome Beachnél, de a tenger növekvő hullámai a mi kapitányunkat is zavarta, ezért tovább indultunk, hogy egy nyugodtabb kis öbölben fürödhessünk még egyet.

Már éppen a hajóhidat engedte le a matróz, mikor a kapitány lefújta a fürdésünket és őrült tempóban a nagy hullámokkal dacolva visszaindultunk a Kakome beachre. Le és fel, le és fel, ha nem fogódzkodunk a korlátba, pattogtunk volna a fedélzeten, mint a gumilabdák. Mindenki érezte, hogy itt valami baj van. Mivel nem igazán erre a hajókázásra számítottunk,  így voltak többen, akik szóvá tették, miért kellett visszafordulni, miért nem kötünk ki, vagy igyekszünk haza, ha ilyen veszélyes a tenger. Egy idő után kiderült, hogy a kis motorcsónak maradék utasaiért kellett visszamenni, mert kapitánya az utasokkal a fedélzetén már nem mert elindulni látva a tenger háborgását.

A Vitoria mentette ki őket és indultunk immár másodszorra Saranda felé. Néhányan remegve várták már a biztos talajt a lábuk alatt és senki nem vitatta, hogy izgalmas délutánra sikeredett a kirándulásunk.

Tengeri túra 4x

Végül is a Kepi i Qefalit látványos szikláit vagy négyszer is megtekinthettük; reggel árnyékban, délutánra napsütésben – ezáltal díjnyertes fotókat készítve – így kiruccanásunk valóban igazi izgalmakat és különleges emlékeket nyújtott.

https://legjobbkor.hu/category/utazasi-tippek/

 

 

 

 

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!