Gretna Green, a skóciai Las Vegas

2021.06.06. | A szerző: Pap Mária, külföldi úticél, Utazási tippek

A szökevény házasulandók – általában kiskorú vagy más okból szülői tiltás alatt álló, de elszánt szerelmesek – menedéke a skóciai Gretna Green. Egy nem régiben látott film kapcsán jártam utána a legendának. A filmben egy anyagi érdekből egybekelő párocska Cornwallból ugrott át a dél-skóciai kicsinyke településre. A házasságból később igaz szerelem lett, de ez egy másik történet. 

Amikor 1750-ben életbe lépett a Lord Hardwicke nevéhez kötődő angliai házasságtörvény, miszerint szüleik engedélye nélkül nem köthettek házasságot a 21 év alattiak, mindez Skóciára nem vonatkozott (csak Anglia és Wales területeire). 

Gretna Greenben elég volt egy nyilatkozat aláírása két tanú jelenlétében, hogy egy akár 12 éves lány és 14 éves fiú összekösse az életét. Egy régi kovácsműhely biztosította a ceremónia helyszínét, ahol „üllő papok” végezték a szertartást. Amikor  később a kis falu – egy új útnak köszönhetően – jobban megközelíthetővé vált, felvirágzott a „szökevényházasságokra” szakosodott üzlet. Az esküvők szimbóluma mind a mai napig a kovács üllője, amelyre ütve a derék – és a papnál is tekintélyesebb – iparos a hagyomány szerint szentesítette a frigyet.  A gyűrű nélkül érkezőknek ugyanitt – milyen praktikus! – a karikagyűrű is elkészíthető volt. 

A jelenséget Jane Austen (1775-1817) ismert angol írónő is megörökítette a Szerelem és barátság, illetve a Büszkeség és balítélet című regényeiben. A magyar irodalomban Babits Mihály (1883-1941) költő pedig Gretna Green című versében ekként énekel: 

„…semmi harc és semmi kín: mindjárt itt lesz Gretna Green. Szállunk, szállunk mind tovább, tefeléd, szép délibáb!”

Később bevezették, hogy a házassághoz 21 napos tartózkodási időszak szükséges a házasságkötés tervezett  helyén – ez minden bizonnyal jót tett a vendégéjszakák gyarapodásának Gretna Greenben. 

1929 óta azonban legalább 16 évesnek kell lennie a házasulandó feleknek, viszont a szülői beleegyezés továbbra sem kívánalom. Angliában is enyhítettek 1977-től, de ma is legalább 18 évesnek kell lennie azoknak, akik szülői áldás nélkül szeretnének egybekelni. Viszont a 21 éves kort – az angolszász nagykorúságot – ekként már nem muszáj tudni felmutatni ott sem. 

Szóval Gretna Greenben mai napig virágzik a házasságkötési üzletág – és a hozzá kapcsolódó turizmus. Bár a korabeli csekkek egy része hamisnak bizonyult, de ma már biztosan gondosan beszedik a házasságkötési díjat, melynek fejében villámgyors esküvőben lehet részünk, akár az amerikai Las Vegasban. A gyors házasságok tartósságáról viszont nem szólnak a statisztikák.  

Forrás: 

https://www.origo.hu/tudomany/20160719-skocia-hazassagkotes-kovacsok-hazassagi-torveny-gretna-green-anglia-ceremonia.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gretna_Green

NÉVNAPOK

Jusztin

KÖVESS MINKET!

AJÁNLÓ

Share This

Megosztás

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!